Beleef geschiedenis op de Afsluitdijk!

Ervaar ook de heldhaftige rol van de marine. De kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau wist met slechts 98 gerichte schoten de Duitse artillerie op de Friese kust uit te schakelen. De kazematten zijn ingericht in de stijl van die tijd. Te zien zijn o.a. wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten.

Kom langs en beleef het indrukwekkende verhaal opnieuw! Verplaats je in de spanning die de Nederlandse soldaten hebben gevoeld en de teleurstelling dat ze zich moesten overgeven na enkele dagen vechten zonder verslagen te zijn.

Het Kazemattenmuseum is vernieuwd en in een nieuwe jas gestoken. De collectie wordt chronologisch gepresenteerd. Er wordt nu ook gebruik gemaakt van moderne mediatechnieken. Met historische foto’s en films via tv-schermen wordt het verhaal in beeld en tekst verteld. Er valt wat te beleven! Naast de gebeurtenissen van de meidagen 1940 en de daarop volgende bezettingsjaren wordt ook ingegaan op de periode van de bouw van de kazematten, de tijd na de bevrijding en de Koude Oorlog.

In de nieuwe museale presentatie spelen interactiviteit en beleving een cruciale rol. Tevens kunnen de bezoekers rustig rondneuzen in de onderkomens van de soldaten en zien hoe hier werd geleefd. De nieuwe expositie is zo gemaakt dat bezoekers zelfstandig het terrein kunnen verkennen en zelf het verhaal kunnen oppikken. Maar uiteraard vinden er ook zeer interessante en boeiende rondleidingen plaats. Een spannende belevenis voor de hele familie!

Het Kazemattenmuseum met …
• Kazematten, bunker en wachtlokalen
• Slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken, uitzichtposten en wapens uit de tijd
• Informatie over de imposante bouw van de Afsluitdijk
• Gezellige bezoekerscentrum met filmzaal
• Cafetaria met uitzicht terras over het IJsselmeer

Gaat u mee terug in de tijd? U bent van harte welkom!

Openingstijden
Mei t/m oktober op woensdag en zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
Juli en augustus:dins dag t/m zaterdag: 10.00 – 17.00 uur en op zondag: 13.00 – 17.00 uur

Buiten de openingstijden is groepsbezoek op afspraak altijd mogelijk.