Meerweg 4 8758 LC Allingawier | T. 0515 – 231631 | E. info@aldfaerserf.nl | W. www.hetfriesemuseumdorp.nl

De toekomst – Constructie de plannen CH2018 en visie
Op dit moment is het nieuwe team hard aan het werk om de prachtige plannen en nieuwe visie van het Friese museumdorp te realiseren. Het streven is om in 2018 wanneer Leeuwarden (en Friesland) Culturele Hoofdstad van Europa is een gedegen voorbeeld dorp te zijn met vele originele verhalen en belevenissen van het oude Friesland. En een prachtige aanwinst te zijn met grote toegevoegde waarde voor alle bezoekers die in CH2018 naar onze provincie zullen komen en uiteraard voor toekomstige jaren die daar op volgen.

Er wordt een nieuwe restaurant gebouwd en wordt er gewerkt om de authentieke ruimtes klaar te maken voor het bieden van een bijzondere locatie voor gelegenheden en partijen. Met als doel de gast zowel particulier als bedrijf een onvergetelijke dag te bezorgen en ondertussen op een oorspronkelijke manier Friese historie en cultuur te laten beleven.

Zodra er specifiek nieuws is over de ontwikkelingen kunt u hier klikken en de voortgang op de voet volgen.

Nu
Ergens goed verborgen in het Friese landschap en onberoerd door de tijd, ligt openluchtmuseum Het Friese Museumdorp in Allingawier. Een schilderachtig Fries dorpje net beneden de Afsluitdijk.Ergens goed verborgen in het Friese landschap en onberoerd door de tijd, ligt openluchtmuseum Het Friese Museumdorp in Allingawier. Een schilderachtig Fries dorpje net beneden de Afsluitdijk.

Het dorp
Allingawier is een prachtig authentiek Fries terpdorpje gelegen in het veenweidegebied van de Friese zuidwesthoek. Hier ligt de bakermat van het Friese stamboekvee, dat wereldwijd beroemd is. De nabijheid van de zee vormde in dit gebied zowel een bron van inkomsten als een bedreiging. In het pittoreske museumdorp loopt de opvaart door tot in het dorp en de eeuwenoude kerk is op een terp gebouwd. U vindt er de oude ambachten, de twee kerkjes en de schilderswerkplaats. De grote boerderij, de grutterswinkel en het kenmerkende dorpscafé ‘de Meermin’ waar de geschiedenis van het Friese dorp met zijn bewoners en de vele dorpsverhalen tot leven komen. De verhalen, ze dolen rond, tijdloos, geduldig wachtend op uw komst.

Ambachten
– definitie uit 1858: handwerk; ook een bediende, die de ambtsbezigheden van zijnen heer en daarvoor betaald wordt.
Wat maakt een ambachtsman ambachtelijk? ‘Ambachtsman’ klinkt middeleeuws. En professioneel. Als een vakman; iemand die zijn vak reeds lange tijd uitoefent en er bovenmatig bedreven in is. Feitelijk is een ambachtsman gewoon ‘iemand die met zijn handen werkt’. En hij hoeft er niet eens goed in te zijn! Gelukkig wonen er in het museumdorp enkel ambachtslieden die hun vak uitstekend verstaan en die hun ambachten graag aan u uitleggen en laten zien, zoals de bakker en de smid en de schilder. Proef het verleden van Friesland in grootmoeders winkeltje of in de bakkerij waar de drabbelkoeken nog worden gebakken volgens een eeuwenoud geheim recepten.

Kinderen
Wil je leven als een kleine boer? In een roeibootje door de slootjes varen, steltlopen, of zwieren aan de kabelbaan? Je leert hoe de smid het paard beslaat. Wil je weten hoe drabbelkoeken smaken en waarom ze zo heten? Of wil je gewoon lekker in de speeltuin spelen? Kom maar op bezoek, dan zal je het allemaal beleven! Voor kinderen is Het Friese Museumdorp het leukste museum dat er is. Niks saais aan!

U geniet van een lekkere kop koffie terwijl de kinderen vrolijk in de speeltuin rondrennen. Schijnt de zon? Verken dan in een roeibootje de prachtige omgeving van het dorp. En dit is nog lang niet alles, kijk maar vlug wat er nog meer te doen is!

Restaurant “It Ferhaal”
In ‘It Ferhaal’ kunt heerlijk lunchen en dineren maar ook gewoon even een lekker kopje koffie drinken tijdens uw bezoek aan het museumdorp. Daarbij is ‘It Ferhaal’ de perfecte locatie voor een vergadering, bedrijfsevenement, trouwerij, workshop of voor uw eigen feestelijke gelegenheid.

Arangementen
Naast het prachtige dorp, lekker eten en drinken de leukste uitjes/arrangementen voor groepen, bedrijfsuitjes, personeelsverenigingen, familiefeesten en dagrecreatie. Voor elke doelgroep is er een passend uitje. Enkele voorbeelden:
Frysk Fertier, Boerengolf, Ik (h)Oud Van Holland!, Expeditie Allingawier, Tiepies Fries!, Bruin Café Quiz, Pret met de Shet, Wie is de Mol?, Behendigheidsspelen, quizvragen, sabotage,, Fryske Bingo, Spelshow It Ferhaal, Daguitjes Aldfears Erf.

Op Maat
Speciaal voor u kan er een uitje op maat worden samengesteld. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Voor actuele openingstijden hier klikken.